Friday, May 9, 2008

Kis számvetés, összefoglalás

de először is a frissen érkezett nézőknek némi információ, akik esetleg még nem futottak bele ilyen blogba (itt elsősorban jóanyámék generációjára gondolok): jobb oldalt a Blog Archive-nál érdemes a 2007-es évre menni, majd a december hónapnál elkezdeni a sorozatot megtekinteni, a számozás segít ebben.
természetesen az egyes videók össze-vissza sorrendben is végignézhetők, így is egy izgalmas utazás kerekedhet ki belőle, s az már teljesen személyre szabottan:)
jó szórakozást kívánunk!

az első magyar vlogsorozatról egy kis számvetést készítek, hogy lássam/lássuk milyen munka volt mögötte ill. milyen hatással bír/bírt itt az internetes közegben, s ezen felül, úgy nagyjából hogyan is készült.

a szinopszis 2007 szeptemberében fogalmazódott meg bennem, s a hónap második felében már el is kezdtük a forgatást nálam.
részlet a szereplőkhöz írt levelemből:

"a film története - banálisan elmondva egy mondatban - a következő:
egy fiú és egy lány találkoznak, összejönnek. a lány - meghatározatlan idő elteltével - kimegy külföldre.

ezt azért írtam le, hogy lássuk, mennyire nem a történet a fontos, hanem, hogy hogyan és milyen mértékben bírjuk belakni ezt a történetet, amely, ha elkezdjük a magunkévá tenni, bármerre elsodródhat, és mi arra megyünk, amerre a legnagyobb folyás van, ahol a legtöbb a "hozadék". tehát amit a legnagyobb egyszerűséggel tudunk megfogni.
sajnos nem tudom, mennyire lehet rövid találkozásokból építkezni, főleg ha hetek maradnak ki, de ezzel kell számoljunk. remélem, képes leszek ezekkel a hézagokkal egyetemben fenntartani magamban a film kezdeti élményforrását. eddig ez szerencsére nem apadt, bár ez a kezdeti technikai döcögősség megijeszett, de aztán végül is jót tett a dolognak. mert sok minden formálódik még."


novemberben (két forgatási találka után) egyik reggel megvilágosodásom támadt, miszerint a filmet sorozatként töltsük fel a youtube-ra és csináljunk neki egy pofás kis blogot. egészen addig egy "hagyományos" filmben gondolkodtam, de éreztem már az elején, hogy ezekkel a webkamerás felvételekkel jó lenne valamit kezdeni a neten.

összesen kb. 6-8 alkalommal történt forgatás. a legtöbb, amit egyhuzamban dolgoztunk az 6 óra volt. a legkevesebb 45 perc.
ezekkel a rövid találkozókkal egy teljesen másfajta munkamódszer alakul ki az emberben. hatalmas szabadságot kap, mivel nem kell olyan mérvű feladatokkal megküzdeni, mint egy megszokott játékfilmes forgatáson. természetesen ez a munkamódszer nem jobb, mint a professzionálisan kivitelezett, hanem csak más: igazodik az adott ("szegényes") körülményekhez, az idő- és pénzhiányhoz, aminek a következtében hatalmas energiák szabadulnak föl, hiszen könnyedén és játékosan tudunk dolgozni, ami csak a film javára válhat.
tehát itt a lényeg az, hogy ne várj arra, hogy pénzt kapsz a filmedre, mert mire megkapod, addigra úgy elszáll a kezdeti frissesség belőled, hogy lényegében nem sok értelme van már belekezdened a forgatásba, hiszen azóta már más nőt szeretsz, szóval érted. és nem kell fölöslegesen görcsölj olyan bürokratikus dolgoktól, amelyek pusztán csak azért léteznek, hogy téged megkeserítsenek.

ha a film az életet szolgálja, akkor ott kezdődik a forgatás, ahol az élet: amikor nem tudom, mi lesz.

december elsején indítottuk útjára a blogunkat. akkor még úgy számoltam, hogy ez egy 1,5 - 2 hónapos projekt lesz, ha kb. kétnaponta felkerül egy rész.
aztán ahogy pakolgattam föl a videókat, egy újabb dologra jöttem rá: olyan részeket is benne hagytam a sorozatban, amiket egy "hagyományos" filmből természetszerűleg kivágok, hiszen azok inkább egy werk-filmbe illenének bele. s ha jó pillanatban hagytam benne ezeket a "kilógó" részeket, akkor máris egy többletjelentés alakult ki, mintegy magától. tehát a videófeltöltések végül is megyeztek a klasszikus értelemben vett vágás metódusával, de mivel ez egy újfajta terep volt, így újfajta vágásokat is eredményezett.

a youtube-os házi felvételek engem teljesen lenyűgöztek már a kezdetekkor. ennyi életszerűség a mozgóképen utoljára tényleg a múlt század elején volt látható. ezáltal az egész filmes gondolatvilágom alapjaiban rendült meg. ennek következtében megpróbáltam tudatosan ebbe az irányba menni, efelé a home-videohoz közelíteni, amely az egész sorozatot tulajdonképpen jellemzi.
a klasszikus home-videókon kívül még megjelenik egy-egy különböző minőségű filmanyag, amelyeknek számomra ugyan megvan az értelme, de erről inkább nem beszélnék. (ezek a formák mind az elbeszélést szolgálják, teret nyitnak többféle irányba.)

a sorozatban néhol megjelennek videóválaszok, ami igazán történelmi pillanat az országban. mindezt GBloggertől láthatjátok, akinek érdemes megnézni a többi vlogos bejegyzését is, hiszen ő az egyetlen jelenleg az országban (ezidáig, dátum a cím fölött), aki rendszeresen használja az otthoni webkameráját ahhoz, hogy közvetítse magát ebben az új formában. (persze külföldön már régóta számtalan új műfajt találhatunk, míg magyarországon szinte bele sem fogtunk a jó kis házi vloggolásba, szóval nem élünk a lehetőségeinkkel. fáradt nemzedék.)
kommentezők nem sokan voltak eddig, de ami nagy örömet okozott, hogy GBloggertől megszületett az első magyar videóválasz.

lépjünk a statisztika mezejére.

a Videán az első 5 legnézettebb filmünk:

3 096 365 néző: A kurva picsába! - #2
951 193 néző: Álláskeresés - #9
867 338 néző: Sexy Tori Amos - #1
8 792 néző: Azok a nők - #32
6 860 néző: Egy filmszakadás - #24

a Youtube-on persze egészen más a helyzet.
A profilunkat eddig 1354-en nézték meg. 12 előjegyzőnk van, akik kiváncsiak voltak a frissen feltöltött filmekre.
az 5 legnézetteb videó:

2,725 néző: A kurva picsába - #2
1,762: Sexy Tori Amos - #1
1,164: Ti, férfiak - #31
1,043: Kapcsold le azt a szart! - #5
1,038: Magyar Gárda - #8

a blogunkat naponta kb. átlagban 20-30-an nézhették eddig. a legtöbb videóletöltés egy nap kb. 150 volt (érthetetlen hullámzások).

ja igen, a tag-ek, amiket a videómegosztókra írtunk be:
néhány esetben a szex, sex stb. tag-ek csupán a alpári reklámcélt szolgálták, viszont jó volt látni, hogy nem ezek a címszavak győztek nézőszámban, hanem mások.

az egész sorozat összesen több mint 2 és fél órát tesz ki, ezt majd össze szeretném állítani hamarosan. kiváncsi vagyok, hogy egészben megnézve mit mutat.

az egész projekt összeideje a szinopszistól eddig a postig: 8 és fél hónap.

az utómunkák általában 1,5-3 órát vettek igénybe egy-egy videó feltöltésekor (vágás, hangfeljavítás, renderingelés, konvertálás, feltöltés).

egy post a sorozatról Cinema Pur-tól.

8 comments:

Anonymous said...

Gratula az ötlethez. Azért ugye ezeket a 100.000 feletti nézettségeket ti sem gondoljátok komolyan? Azok nem valódiak!

Renato Csatich said...

köszi!
a nézőszámra vonatkozólag: mit értesz az alatt, hogy nem valódiak? ott van, nekünk ennyi elég :), és amennyire fontos, ugyanannyira nincsen súlya.
üdv

Anonymous said...

Valami miatt a videa-n néhány videó esetében teljesen valótlan adatok keletkeznek. Ezt már más videókkal kapcsolatosan is tapasztaltam.

Szerinted tényleg közel 3.000.000 alkalommal megnézték az egyik videótokat? Nincs is ennyi internetező itthon!

A videóbomb-on (ami nézettebb, mint a videa) a csúcsnézettség 174.466. Ez reális adat.

Persze tényleg mindegy, attól még az elgondolás KIVÁLÓ.

Renato Csatich said...

ez a 3 milliós videó kint volt több napig az origó főoldalán. így nem tűnt annyira irreálisnak, persze tényleg az.
azt nem tudom, hogy mennyien interneteznek itthon, de arra gondoltam, hogy igazából az "ezt nézd meg!" típusú netezés történik hazánkban, így egy ténylegesen netező ember megmutatja a többi ténylegesen nem netezőnek azt a bizonyos videót:) persze ez csak egy légből kapott eszmefuttatás:)
a nézőszám óóó, ez a szükséges rossz...
az biztos, hogy a nézőszámtól nem leszünk jobbak, vagy többek.

Anonymous said...

mikor kezdődik a következő évad?

Renato Csatich said...

nem lesz, bocsánat...
vagy lehet, hogy pár év múlva, nem tudom...
most hanyagolok minden filmes tevékenységet.
üdv

Anonymous said...

kár. de értem én: nem lehet mindig ugyanazt csinálni.
pedig buzijó ötlet. lehet, hogy ellopom.. :)

Renato Csatich said...

na:) hát én örülnék a legjobban, ha lenne sok-sok ilyen vlogsorozat. nem is értem, hogy miért nincsenek még.hajrá!